Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ötödik sebesség - OnePlus 5

Ötödik sebesség - OnePlus 5

Egyre több rajongót szerez a kínai OnePlus. A vállalat legújabb csúcsmodelljének bemutatkozását minden eddiginél nagyobb felhajtás övezte.

Szinte hibátlan összképpel szembesülhetünk a legújabb OnePlus vizsgálatakor: az illesztések pontosak, a felhasznált anyagok köre elsőrangú, azonban a vízálló kivitelről ezúttal le kell mondanunk. Az előlap jókora részét uraló, 1080p felbontású Optic AMOLED-panelt egy ötödik generációs Gorilla Glass üveg védi, amelyre extraként egy jó minőségű védőfólia is került. Habár készülék külső megjelenését illetően számos kritikát kapott az IPhone 7 Plus-hoz való túlzott hasonlósága miatt, a két versenyzőt egymás mellé téve szembeötlő a különbség, amit a tetszetős gyári hátlapok használata csak tovább fokoz.

 

Mindent bele

A sikervárományos újdonságból két változatot is piacra dobott a gyártó: az általunk is tesztelt, „Midnight Black”névre hallgató verziót 8 GB-nyi LPXDDR4 memóriával, illetve 128GB-nyi tárhellyel látták el a OnePlus mérnökei, a némileg szerényebb adottságokkal rendelkező „Slate Gray” variáns pedig 6 GB RAM-mal, illetve 64GB-nyi háttértárral a fedélzetén kerül a boltok polcaira. A Snapdragon 835-ös rendszerchipre épülő hardver nem csak papíron teljesít jól, a tesztidőszak alatt nem találkoztunk akadással vagy váratlan programbezárással. A pattogós programindításban bivalyerős SoC mellett jelentős szerep hárul a UFS 2.1 szabványú háttértárra, amely kétcsatornás kialakítása révén, kvázi megkettőzi az írási és olvasási műveletek sebességét.

Elégedettek voltunk a kameramodullal is, amely az idei szériában – a OnePlus történetében először – dupla optikával rendelkezik: az elsődleges, Sony IMX 398 típusú érzékelő 16 megapixeles képek készítésére alkalmas, míg a másodlagos, szintén Sony eredetű egység a nagy mélységélességű képek komponálása mellett optikai zoom használatára is lehetőséget ad. A nappali fényben készült képek minősége meggyőző, a sötétedés beálltával azonban közel kétszer ennyibe kerülő versenytársak már némi előnyre tesznek szert. Mindezért kárpótolhat a „portémód” jelenléte, amellyel szoftveres trükkök bevetése nélkül készíthetünk „bokeh”effekttel megspékelt fotókat szeretteinkről. A folyamatos képrögzítést az akkumulátor kapacitása sem korlátozza, hiszen a 3300 mAh egység átlagos használat mellett hozzávetőleg 7 órás képernyőidőt szavartol, az elektronok pótlásáról pedig a „Dash Charge” töltőrendszer gondoskodik, fél óra leforgása alatt nulláról mintegy hatvan százalékra töltve fel a készüléket.

A OnePlus 5 szoftveres hátterét a jellemzően vegytiszta Android – élményt kínáló, azonban számtalan érdekes extrát is felvonultató OxygenOS 4.5.5 adja, amely minden tekintetben elnyerte tetszésesünket. További pozitívum, hogy a OnePlus  készülékek esetében sem a bootloadernyitás, sem a rootolás nem jár garanciavesztéssel, így a gyári szoftvert szükség esetén –bármikor lecserélhetjük egy számunkra szimpatikusabb változatra.

 

Élet a zseléhegyen túl

A fentebb foglalt pozitívumok tükrében sem mehetünk el a „Jelly” néven ismerté vált jelenség mellett , amely információink alapján, számos készüléken jelentkezett. A felhasználók egy része használat közben a megjelenített kép tartalmának, „megnyúlásáról”számolt be, amely jellemzően vagy nagyon gyors, vagy épp szokásosnál lassabb görgetés esetén látható. Habár a gyártó tud, a problémáról nem kezeli hibaként azt, ezért a vásárlást illetően tanácsos ennek tudatában döntést hozni. Összességében  ismét kiváló készüléket alkotott a             OnePlus , amely a legtöbb területen könnyedén  helytáll a nagynevű konkurensekkel szemben.

A készülék 190 ezer forintos piaci ára is a felső kategóriába sorolja a készüléket.