Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Forradalmi újítás - Szárnyas egér

Forradalmi újítás - Szárnyas egér

Bár jelenleg az IoT – eszközöket még telefonunkkal felügyeljük, egy izraeli startup fejlesztése a Különvélemény című filmben látottakhoz hasonló irányítást ad a kezünkbe. Szó szerint.

Túl van a tizenötezredik megrendelésen a MUV Interactive Bridje, és sikert sikerre halmoz, amint megjelenik egy-egy kiállításon, például tavalyi CES-en. De nem volt ez mindig így. A cég alapító elnöke, Rami Parham 2010-ben találta ki, hogy létre kellene hozni egy olyan hordozható eszközt, amellyel az IoT-hoz kapcsolódó minden eszköz irányíthatóvá válna. Parhamnak egy évébe kerül megalkotni a prototípust, amely azonban túl nagy és nehéz volt ahhoz, hogy viselni lehessen. A befektetők pedig nem rajongtak a telefonon kívüli eszköz ötletéért. „2011-ben a befektető cégek nem értették, hogy mit csinálunk. Aztán elkezdődött a hordozható eszközök kora, a legnagyobb vállalatok is felfedezték a technológiát, és szinte rögtön megkaptam az első befektetésemet, mert már volt egy létező szabadalmam”- mesélt Parham a kezdetekről. Néhány éves fejlesztés varázsolta az ormótlan kesztyűt Briddé, amely nemcsak méretében, de tudásában is messze felülmúlja az eredeti koncepciót. A mindössze 7 cm hosszú, ujjra húzható, kagylószerű eszközt ugyanis minden mozgást érzékel így a kép közelíthető, távolítható, kicsinyíthető, nagyítható és forgatható általa, de mutatópálcaként és irányzékként is használható. 

Varázslatos érzékelő

A Bird háromféle szenzortechnológiával oldja meg a tökéletes érzékelést. Az optikai szenzorok a felhasználó térbeli elhelyezkedését mutatják. A tehetetlenségi erőt mérve jelzi, hogy a felhasználó éppen mit csinál az ujjaival, a hordhatósághoz kapcsolódó szenzorok pedig azt érzékelik, milyen közel található egy adott okoseszköz vagy más felület. Parham szerint kihívást jelentett a számtalan szenzor összeegyeztetése a biokompatibilis anyagok használatával. A szenzoroknak köszönhetően a Bird minden felületet (falat, asztalt stb.) képes kijelzővé változtatni. Érzékeli használója mozgását, helyzetét a szobában, a kifejtett erőt és más tárgyak távolságát. Egyszerű Bluetooth-kapcsolattal lehet bármilyen okoseszközök párosítani, is innentől kezdve a Bird mozgásérzékelői lefordítják a kéz, illetve ujjmozgásokat fájlok megnyitására és törlésére, hívások fogadására és elutasítására egér nélküli egérhasználatra, mutatópálcára és animációk kezelésére prezentációk esetén. Sőt, a fejlesztők még drónok irányítására is használták.

Felhasználási lehetőségek

Parham szerint felhasználási lehetőségek szinte végtelenek. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy inkább tanárok és rendszeres prezentáló üzletemberek élvezik a Bird nyújtotta szabadságot. A cég azt várja, hogy hamarosan bővül a felhasználók köre, főként, hogy már mikrofont is szerelnek a Birdbe, amely így hanggal is irányítható, illetve öntanuló algoritmusa képes megjegyezni használója mozdulatait, például azt, hogyan kattint, vagy milyen gyorsan mozog egy-egy felületen. A Bird minden maces és windowsos számítógéppel, illetve iOS- és Android – alapú okoskészülékkel összekapcsolható, de a több Bird együttműködése is megoldott, így a rutinos előadók mindkét kezükön viselhetnek egy-egy darabot. Összesen tíz különböző Bird 30 méteres távolságban tud együtt dolgozni, ami például azért jó, mert kiscsoportos iskolai foglalkozásokon lehetőséget ad a gyerekek interaktivitásának felejtésére. A Bloomberg Bussiness nem véletlenül jegyezte meg nemrég, hogy a MUV Interactive a jövő, hiszen „okostelefonná változtatja a kanapét.”